Metselwerk & voegwerk

Metselwerk en voegwerk

Goede kwaliteit metselwerk en voegwerk verhoogt de aantrekkelijkheid van uw gebouw of huis, maar is ook essentieel voor het behoud van de gevel. Echter wordt het metsel- en voegwerk in de loop der jaren aangetast door klimaat- en weersinvloeden. Het is daarom noodzakelijk om tijdens een dak- en gevelrenovatie niet alleen de gevel te reinigen, maar ook de schade aan het metsel- en voegwerk deskundig te herstellen.

Schade aan het metselwerk

Baksteen gaat doorgaans eeuwen mee en heeft weinig onderhoud nodig. Toch ontstaat er in de loop van de tijd vaak schade aan het metselwerk van een gevel. De belangrijkste oorzaak hiervan zijn weers- en klimaatinvloeden zoals zure regen, vochtintreding en vorst. Daarnaast kan schade aan het metselwerk ontstaan door zettingsverschijnselen, lateien in de gevel, roestende spouwankers of andere mechanische gebreken. Het is in dit geval noodzakelijk om de oorzaak van de schade deskundig vast te laten stellen, zodat niet alleen de schade zelf hersteld wordt, maar zodat ook de oorzaak van de schade aan het metselwerk kan worden weggenomen. Heeft u twijfels over de conditie van het metselwerk op uw dak? Laat een dak inspectie uitvoeren.

Poreus voegwerk

Naast schade aan het metselwerk is ook poreus voegwerk iets waar rekening mee gehouden moet worden tijdens een gevelrenovatie. Net als het metselwerk wordt het voegwerk door de jaren heen aangetast door weers- en klimaatinvloeden of door lekkende regenpijpen en dakgoten. Ook slecht uitgevoerd voegwerk kan vochtintreding in de gevel veroorzaken. Als uw voegwerk poreus of beschadigd is komt er water in de muren en als dit water bevriest, kunnen de stenen barsten. Beschadigde voegen zorgen dus zowel binnen- als buiten voor vochtproblemen. Om schade te voorkomen

Metselwerk in de schoorsteen

Het belang van de schoorsteen wordt vaak onderschat, terwijl de schoorsteen juist één van de zwakste plekken van het dak is als het gaat om de strijd tegen regenwater. Verwering in de schoorsteen kan grote gevolgen hebben. Tijdig voegen van de schoorsteen is van belang om lekkage en losliggende bakstenen te voorkomen. Is de schoorsteen gescheurd of zodanig verweerd dat de bakstenen poreus zijn geworden? Dan is het afbreken en opnieuw opmetselen van de schoorsteen de enige oplossing. Aan de hand van de kwaliteit van uw bakstenen wordt bepaald of de voegen uitgehakt of uitgeslepen worden.

Metselwerk en voegwerk bij Dakcentrale Nederland

Bij de renovatie van metselwerk en voegwerk zijn deskundig advies en een nauwkeurige uitvoering cruciaal. Dakcentrale Nederland heeft ruime ervaring met metsel- en voegwerk en kan u adviseren over alles wat hiermee te maken heeft. Heeft u twijfels over de conditie van het metselwerk of voegwerk van uw gevel? U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen. Of vraag vrijblijvend een dak inspectie aan.