Schoorsteen

Veel mensen denken niet aan de belangrijkheid van de schoorsteen, maar de schoorsteen is juist een van de zwakste plek van het dak in de strijd tegen het regenwater. Is de schoorsteen gescheurd of zo verweerd dat de bakstenen poreus geworden zijn, dan is de enige oplossing het afbreken en opnieuw opmetselen van de schoorsteen. Mocht het zo zijn dat de bakstenen nog in goede staat zijn, maar dat het voegwerk wel verzand is (poreus geworden is), dient de schoorsteen opnieuw te worden gevoegd. Wanneer u uw schoorsteen niet tijdig voegt kan dat lekkage tot gevolg hebben of kan dat leiden tot losliggende bakstenen die vanaf uw schoorsteen naar beneden vallen. Afhankelijk van de kwaliteit van uw bakstenen wordt bepaald of de voegen uitgeslepen of uitgehakt worden.

Als u uw schoorsteen niet tijdig laat voegen kunnen er ook levensgevaarlijke situaties ontstaan. Wanneer u uw open haard of gaskachel aansluit op een kanaal die lange tijd niet is gebruikt of gecontroleerd, kan er door de verzanding van de voegen rook terugslag plaatsvinden. Dit kan in het ergste geval leiden tot koolmonoxide vergiftiging. Wees verstandig en zorg dat uw schoorsteen regelmatig nagekeken wordt!

SCHOORSTEEN VERWIJDEREN

Wilt u uw schoorsteen laten verwijderen, omdat de schoorsteen niet meer wordt gebruikt of deze niet meer te renoveren valt? Oost Totaal Onderhoud verwijdert de schoorsteen met grote zorg. Eerst wordt de schoorsteen verwijderd, daarna wordt het gat van de schoorsteen betimmerd met het dakbeschot en als laatste worden de pannen en nokvorsten op het dakbeschot gelegd en vastgezet, zodat deze weer lekvrij is.

IMPREGNEREN SCHOORSTEEN
Het laten impregneren van uw schoorsteen of gevel voorkomt schimmel- en vochtproblemen in uw woning. De impregnatie van uw schoorsteen of gevel zorgt voor een waterafstotende laag en heeft een brandwerende werking. Tevens voorkomt het impregneren van uw gevel of schoorsteen dat het water in uw voegen of stenen dringt, wat bij vorst kan zorgen dat het water uitzet in uw stenen of voegen. Door uw schoorsteen of gevel te laten impregneren voorkomt u deze problemen. Tevens is de impregnatie reukloos en onzichtbaar, voorkomt het algen, vuil en mos en heeft het een isolerende werking.

SCHOORSTEEN KAPPEN
Schoorsteenkappen zijn van essentieel belang voor uw loze- en rookkanalen van uw schoorsteen. Een schoorsteenkap beschermt loze kanalen voor regeninslag en vogels die zich in uw kanaal willen gaan nestelen. Voor rookkanalen dient er voor een ander soort schoorsteenkap gekozen te worden. Een schoorsteenkap die niet alleen het kanaal beschermt voor regeninslag en vogels, maar ook zorg draagt dat de rook, afkomstig vanuit uw open haard of kachel, goed wordt afgevoerd door het kanaal.