Dak isoleren

Uw dak isoleren is erg belangrijk. In een woning of gebouw met een niet-geïsoleerd dak gaat onnodig veel warmte verloren. Het isoleren van je dak is dus van groot belang voor een lagere energierekening en een prettig binnenklimaat. Ook zorgt een goede isolatie van je dak voor een verminderde CO2-uitstoot. De manier van dakisolatie is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type dak en de materiaalkeuze.

Schuin dak 

Het isoleren van een schuin dak kan op verschillende manieren gebeuren. In veel gevallen wordt het isolatiemateriaal vanaf de binnenkant tegen het dak geplaatst. Dit gebeurt vaak met isolatiewol, omdat dit gemakkelijk tussen de balken geklemd kan worden. Een schuin dak van binnenuit isoleren is daarom een eenvoudige en goedkope manier. Ook zorgt van binnenuit isoleren voor een uitstekende geluidsisolatie.

Een andere mogelijkheid is een schuin dak van buitenaf isoleren. Hierbij wordt het isolatiemateriaal direct onder de dakbedekking geplaatst. Bij het plaatsen van de nieuwe isolatie moet de complete dakbedekking eerst verwijderd worden. Van buitenaf isoleren is arbeidsintensiever en daarom een duurdere wijze van isoleren. De levensduur van uw isolatie is bij deze wijze vaak langer dan wanneer er van binnenuit geïsoleerd is.

Hoe een schuin dak isoleren?

Welke methode voor uw dak het meest geschikt is hangt af van het type dakbedekking en de situatie. Heeft u een complete dakrenovatie voor ogen en wilt u binnen geen ruimteverlies? Dan kiest u beter voor een dakisolatie van buitenaf. Is uw dak nog in goede staat en is er een onderdak aanwezig? Dan is van binnenuit isoleren een goede optie. Dakcentrale Nederland geeft u graag advies bij het maken van deze keuze.

Plat dak 

Een plat dak kan zowel vanuit binnenuit als van buitenaf geïsoleerd worden. Hierbij wordt vaak gesproken van een koud en een warm plat dak. Welk isolatiemateriaal gebruikt wordt bij het isoleren van een plat dak hangt af van de gekozen methode.

Wanneer het isolatiemateriaal van binnenuit geplaatst wordt is er sprake van een koud dak. De keuze valt hierbij vaak op een minerale wol, bijvoorbeeld rotswol of glaswol. Ook kan er bij het isoleren van een plat dak langs de binnenkant gekozen worden voor isolatieplaten.

Bij het isoleren van een plat dak langs de buitenkant spreekt men van een warm dak, waarbij vaak een drukvast isolatiemateriaal gebruikt wordt. Populaire voorbeelden hiervan zijn XPS-platen en PIR-platen. Een warm dak is minder gevoelig voor temperatuurschommelingen.

Hoe een plat dak isoleren?

Een plat dak wordt in de meeste gevallen vanuit de buitenkant geïsoleerd. Het dak is dan beter beschermd tegen weers- en klimaatinvloeden en beschadigingen. Een warm plat dak gaat hierdoor vaak langer mee dan een koud plat dak. Echter is de keuze voor een koud of warm plat dak afhankelijk van verschillende factoren. Voor een deskundig advies betreft deze keuze kunt u contact opnemen met de specialisten van Dakcentrale Nederland.

Uw dak laten isoleren door Dakcentrale Nederland

Bij Dakcentrale Nederland hechten wij veel waarde aan de kwaliteit en de levensduur van uw dakisolatie. Om deze reden gebruiken wij bij het isoleren van daken enkel A-merken isolatiemateriaal. Bent u op zoek naar een specialist voor het isoleren van een schuin of een plat dak? U kunt contact met ons opnemen voor deskundig advies. Passend advies bij uw situatie? Vraag vrijblijvend een dak inspectie aan!