Nokvorsten

Wat zijn nokvorsten?

De nokvorsten zijn onderdeel van een pannendak. Het is een speciale soort dakpan. Deze ronde dakpan wordt over de hoek van het dak geplaatst. Zo zorgt deze voor het bij elkaar brengen van de verschillende delen van het dak. Hiermee worden de delen van het dak verbonden en afgesloten. Een nokvorst wordt met cement vastgezet.

Schade aan de nokvorsten

Het metselwerk in de nokvorsten kan poreus worden. Dit wil zeggen dat het cement tussen de nokvorsten, de dakpannen en de dakconstructie verslechterd. Dit is vaak een gevolg van regen en vorst. De nokvorsten komen los op het pannendak te liggen. Dit kan zorgen voor lekkages. Wanneer uw metselwerk poreus is geworden, is het tijd om onderhoud te plegen. Laat met een dakinspectie grondig uitzoeken in welke conditie uw dak is!

Kantpannen

Een andere speciale vorm dakpan is de kantpan. Dit is de pan die het dak aan de zijkant aan de gevel zal verbinden. Vaak wordt een controle of inspectie van de nokvorsten gecombineerd met de kantpannen. Ook een renovatie wordt vaak gelijktijdig uitgevoerd.

Nokvorsten reparatie

Om uw dak weer waterdicht te maken, en de levensduur te verlengen is het belangrijk de nokvorsten te repareren. De nokvorsten worden losgemaakt. Het cement wordt verwijderd en opnieuw gemetseld. Afhankelijk van de conditie van de nokvorsten, worden deze hergebruikt. De nokvorsten worden opnieuw vastgemaakt aan de dakpannen. Zo is uw dak waterdicht en veilig. Uw dak is zo goed als nieuw!

Vervangen dakpannen

In sommige gevallen kunt u het best de nokvorsten volledig vervangen. De dak inspecteur kan u adviseren over de conditie van uw dakwerk. Wanneer de nokvorsten vervangen moeten worden, is een renovatie aan te raden. Hierbij worden de nokvorsten volledig verwijderd. De bovenste dakpannen worden grondig schoongemaakt. Nieuwe nokvorsten worden aangebracht en vakkundig vastgemaakt. Ook worden hierbij de kantpannen uitvoerig gecontroleerd en waar nodig vervangen. Op deze manier kan u dak weer jaren mee.

De dakdekkers van Dakcentrale Nederland hebben ruime ervaring met het repareren van nokvorsten. Laat u adviseren over de conditie van uw nokvorsten. Vraag hier een dakinspectie aan.